Upptäck Rumänien > Konst & Kultur

KONST & KULTUR

Kom och lär känna den rumänska kulturen ! 


 

Lär känna den rumänska kulturen. Den är rik, vacker,  djupgående och  lämnar ingen oberörd. Rumänernas  livliga fantasi och deras aktiva själsliv reflekteras bäst  genom konst i olka former. Arkitekturen är varierad, beroende på tidsepok och var i Rumänien du befinner dig.  Bara arkitekturen i sig är en orsak till att besöka Rumänien och upptäcka något nytt.  Brancoveanu är exempelvis en tongivande figur i det rumänska arkitekturlandskapet. Han har till exempel, satt sitt tumavtryck på vackra Mogosoaiapalatset utanför Bukarest. 

 Läs mer här : https://bucharestlounge.wordpress.com/2016/07/02/mogosoaia-a-brancoveanu-legacy/


Många mindre orter har stämningsfulla medeltida slott, herrskapshus, och vackra kyrkor. I Maramures finner du träkyrkor i speciell stil, nästan lika de norska stavkyrkorna. 

 

Läs om konstnär Malin Skinnar’s upplevelse i Rumänien, speciellt Maramures : https://bucharestlounge.wordpress.com/2016/07/03/swedish-artist-malin-skinnar-as-usual-in-romania-miraculous-things-happen/

 

I Bucovina finner du vackert målade  kloster. Till exempel  Voronet, som är målad i en blåfärg som kommit att kallats för Voronets blå. 

 


church   church   church

Många av klostrerna är bygda på uppdrag av Stefan den store, eller Stefan cel Mare , som han heter på rumänska. Han var en av Rumäniens stora härskare. Traditionen att bygga kloster fortsattes av hans son, Petru Rares, som tillförde  folklorekonst och utomhusmålningar.  Ett av de bästa exemplet på detta är just  Voronet-klosteret, också  kallat  “ The Sixtine Chapel of the East”. Klostret står  på UNESCO’s världsarvslista.

Den medeltida arkitekturen är synlig speciellt i Transylvanien, var städer som Sighisoara, Brasov och Sibiu tar besökaren tillbaka till medeltiden. Det är verkligen städer, med karaktär, som direkt tagna  ur sagornas värld. Städerna har tagits väl omhand och är otroligt trivsamma att tillbringa några dagar i. Historiens vingslag i kombination med mysiga marknader och intressant shopping gör dessa städer till attraktiva platser att resa till när du upptäcker Rumänien.

 

Läs om Brasov här : https://bucharestlounge.wordpress.com/2016/07/01/brasov-a-transylvanian-treasure/

Om man vill beundra tydliga symboler på gotisk stil, i Rumänien,  skall man åka till Hunazi Slott i Hunedoara, det största slottet i central- och öst Europa. Samma stil kan man finna i Den Svarta Kyrkan i Brasov och Bran Slott, precis utanför staden. Dessa  slott  är de enda kvarvarande, efter korsfarare i det ortodoxa Rumänien.

 


     castle   church

På 1800-talet blev den rumänska arkitekturen berikad med element från orientalism och  barock. Det mest centrala monumentet  är Brukenthal Palatset i Sibiu. Vi måste också komma ihåg det fascinerande Alba-Iulia, med sin stjärnformade gamla stad. Alba Julia  är det viktigaste tecknet på barock og figurativ konst i Transylvanien. Ett unikt exempel på militär arkitektur är precis Vaubanfästningen, en hyllning  till Markisen av Vauban, Sebastien Le Pastre. 

 

Alba Iulia är en framåt stad och det märks när man ser hur väl man tagit hand om staden. Det är rent och fint !  Här finns en lång och innehållsrik artikel om just Alba Iulia: https://wordpress.com/posts/bucharestlounge.wordpress.com


Peles Slott i Sinaia  byggdes efter en önskan av Kung Carol I av Rumänien, i perioden 1873-1914. Slottet har en unik karaktär  och är av stort värde för rumänerna , både historiskt och arkitekturmässigt sett.  Slottet är nära knutet till den rumänska kungafamiljens samtidshistoria.

 

Här kan du se bilder på olika typer av arkitektur i Rumänien : https://bucharestlounge.wordpress.com/architecture/

 


     castle   castle


Om du gillar att bli inspirerad av  färg och form, olika  traditioner samt autentiska upplevelser , så måste du bege dig till den rumänska landsbygden. Det är där allt börjar. Det är där du får fatt på den rumänska själen. I Rumänien  blir du högst medveten om alla sinnena och jag tänker ofta att jag vill bli konstnär när jag är där. Åk till Viscri exemeplvis. 

 

När du är i Rumänien skall du gå på marknad. Där kan du finna de vackra, handbroderade blusarna , handmålade ägg, snidade träskedar med medföljande legend och histora bakom. 

 

Vad gäller träsnidarkonst så är de mest  kända exemplena Maramures portar. Gatorna i  Maramures stoltserar med dekorativa trästrukturer på dörrar och portar. Man känner sig helt enkelt väldigt välkommen där. Någon har tagit sig tid att göra entrén vacker. Man välkomnar gästen med ‘ bröd och salt’. 

 


eggs   gates   tesut

Vävning är också en vacker tradition i Rumänien. Man väver magiskt vackra mattor och kunskapen går från generation till generation. Ute i byarna kan man hitta riktigt fina exemplar och de behöver inte vara dyra ! Alla textiler, inte bara mattor, men också dukar och annat, har sina egna färger och symboler, beroende på region. 

 

De mest använda materialen är ull och bomull vävda till  mattor, väggdekorationer, dukar, kläder, sänglinne, gardiner, plädar och folkdräkter. Den traditionella dräkten varierar från region till region, men har det gemensamt att vara otrolig vacker och dekorativ, med mönster från långt tillbaka i historien.  Det råder en ‘revival’ av intresse för de traditionella kläderna i Rumänien, särskilt blusarna har fått ett fokus på sig, då rumänerna är intresserade av att hitta tillbaka till sina rötter. Man har till och med instiftat en dag  för blusen. Den dagen är en dag värd att vara med om. Se aktivitetskalender för Juni.   Blusar i skiftande kvalitet säljs på turistattraktioner. Var säker på att din blus är handgjord och betala också pris därefter.  Vi föredrar att köpa blus direkt i byarna eller på marknader. Vi rekommenderar gärna var du kan handla en blus. Vad gäller de handgjorda blusarna , så kom ihåg att de är konstverk och värda varje krona. 

 


     costumes   costumes

 

I Horezu i Ramnicu Valeca kan man njuta av, se och köpa unika keramiska hantverk. Keramiken från Horezu ställs ut och kan köpas  under årliga populära  konst - och keramikmässor, men kan också köpas på marknader och hembygdsområden. Horezu har en lång historia med keramikmakeri.

 

Ett mycket annorlunda och överraskande ställe är  Den Glada Kyrkogården i Sapanta, känt för sina roliga gravkors.  Ja, du läste rätt. Gravkorsen är utsmyckade med färgrika och naiva målningar som representerar minnen och typiska drag från livet till den avlidne.  På några av korsen kan man, istället för gravtext, läsa humoristiska små dikter som påminner om fadäserna som den avlidne gjort.

 

ceramics   cemetery   cemetry

Genom den rumänska folkloren, folkdansen og folkmusiken kan man uppleva  gamla kärlekssånger , melankoliska ballader och stolta hymner som hyllar den rumänska historien.  Folklorälskare kommer att känna sig glada i Rumänien - det är alltid en fest på gång, till hyllning av ett helgon eller något annat ur den rumänska traditionen. Rumänerna själva är story-tellers och har gärna en legend redo eller ett ordspråk att krydda vardagssituationer som uppkommer.  På tal om kärlek så firar rumänerna själva en egen kärleksdag i februari , som heter Dragobete.  Det är också en vacker period att besöka Rumänien.

Här finns några artiklar att läsa mer om kulturintryck från Rumänien : 

Konst : https://bucharestlounge.wordpress.com/art/

Keramik : https://bucharestlounge.wordpress.com/ceramics/

 

 

BOKNINGSMÖJLIGHETER