Reseinfo > Allt om rumänsk valuta

ALLT OM RUMäNSK VALUTA

Rumänsk valuta

Från Januari 2007 har den rumänska  valutan fått koden RON,  efter en större valutaomlägging, var man tog bort  de tre sista nollorna  i summan. I folkmun  heter valutan LEI.  Många äldre använder ännu det gamla sättet att räkna och tänka pengar på. Det kan ibland förvirra resenärer. Särskilt när de börjar tala om 'miljoner' på marknaden. Ha is i magen och fråga en gång till...

Du kan inte, utan vidare, köpa  LEI i svenska  banker eller växla in  lei i utlandet. Valutan måste oftast beställas. Undantaget är vissa Forexfilialer i Europa och banker i andra Balkanländer.
 
Ett snabbare  och lättare sätt är givetvis att växla  i Rumänien. Var noga och titta lite extra om du vill växla på växlingskontor eller bank, då det kan skilja sig i växelkurs. Kurser ska alltid stå markerade tydligt. 
 
Det enklaste sättet är naturligtvis att  ta ut pengar  direkt via bankomaten. Det finns gott om  bankomater. Du får endast  ut kontanter i LEI  från  de vanliga automaterna. EURO kan tas ut på en del av flygplatsbankomaterna, och speciella automater i storstäder.
 
Allt betalas i den lokala valutan RON. Du kan använda dig av kredittkort som VISA och MASTERCARD i alla affärer, men var väl medveten om att rumänerna själva gärna använder cash till mycket, vilket vi skandinaver inte är så vana vid längre. Exempelvis om du handlar på en marknad eller åker taxi. Mitt råd till dig är att du alltid har med dig cash på resan. 
 
Dagens rumänska  valutakurser finner du på den här  länken:
http://cursvalutar.kappa.ro

BOKNINGSMÖJLIGHETER