VIN
Rumänien är en av världens bästa producenter vad gäller vin. Däremot är de rumänska vinerna inte så kända. Rumänien har ett bra klimat för vinodling och är du intresserad av vin så kan du förvänta dig en helt ny värld som öppnar sig ! Tyvärr kan vi ännu inte få tag på riktigt rumänskt vin på Systembolaget, men vem vet, det kanske ändrar på sig snart ?
Rumänien räknas som en av de äldsta vindproducenterna i världen. Det finns en mängd minnesmärken och fynd som är knutna till vinkulturen i Rumänien, och man kan föra de tillbaka så långt som till 6000 år tilbaka i tiden. På grund av de varma, torra somrarna så har landet ett lysande klimat för att odla druvor. Sedan medeltiden så har vin varit den traditionella, alkoholhaltiga drycken för rumänerna och många gör också vin hemma, i mindre skala.
Kvaliteten på rumänskt vin er väldigt god, och vin är billigt. Du kan förvänta dig att betala 10 till 30 RON för en flaska rumänskt vin (€3 - €8.5) i affären. På restaurang får man räkna med cirka 30 - 50 RON. Många rumäner, särskilt i turistområderna , gör sitt eget vin och säljer direkt till turisterna. Rumänien ligget på 10e plats över världens 12 bästa vinproducenter, enligt ett internationellt vinmagasin. Här på VisitRomania så har vi en förkärlek till Jidvei, Feteasca Regala.
ÖL
Rumänien har en lång och stolt historia när det gäller bryggning av gott öl.
Det var tyskarna som först introducerade öl i Transylvanien. Rumänien är ett av de billigaste länderna i Europa om du önskar dig en halvliter ute på stan.
Om du gillar öl så kan det vara bra att lära dig några rumänska ord: "la halba" är en halvliter och "la sticla" är en flaska. På de flesta barer och restauranter säljs halvliters öl och flasköl separat.
Förvänta dig att betala 2-3 RON ((€0.6-€0.8) för en flaska öl på supermarket och det dubbla på pub. De flesta av de internationella ölmärkena är tappade under licens i Rumänien, så de smakar lite annorlunda än i väst-Europa.
BRÄNNVIN
Innan du reser från Rumänien så bör du ha smakat det lokala brännvinet "tuica". Det smakar gott och har en farligt snabb effekt på balanssinnet. Tuica är plommonbrännvin som lagas i de rumänska hemmen. Det är lite av prestige att ha den bästa tuican. När man lagar brännvinet med andra frukter kallas det "rachiu".
"Palinca" är en slags tuica, men är ett mer raffinerat brännvin som är destillerat två gånger och vanligvis gjort av en blandning av frukter. Både tuica och palinca har exeptionellt hög alkoholhalt, så var försiktig. I Maramures kallas tuica horinca, men är i huvudsak samma brännvin, även om många menar att brännvinet måste destilleras tre gånger för att bli kallat "horinca".
Andra lokala brännvin är : "afinata", "visinata" og "zmeurata"- med lägre alkoholinnehåll. Dessa serveras ofta som aperitif eller dessert, eller bara som ett lättare alternativ till "tuica" när anledningen kräver 'unu mic' d.v.s ett litet glass av något gott att dricka.
Dessa drycker lagas genom att ta frukt och bär som blåbär - afine -, körsbär - visine -, för visinata och hallon- zmeura - för zmeurata och låta dem jäsa i stora glasflaskor placerade i solen, i två till tre månader, med mycket tillsatt socker. Dessa drycker kan ibland serveras med någon av bären eller fruktena i glaset.
MAT
Den rumänska maten är otroligt varierad, jättegod och vi skulle kunna skriva en bok om den...
Det är ett kök som är präglat av många olika kulturer och som gjort det till vad rumänsk mat är idag.
Rumänerna talar gärna om mat och tar det seriöst , det med att äta tillsammans. De kan tala i timmar om olika råvaror och det älskar vi !!! Det finns mat för alla smaker. Traditionellt sett är rumänerna glada i kött , men du kan gott vara vegetarian och känna dig som i himlen ! Grönsaker och frukt smakar fantastiskt.
Ett tips : undvik turistfällor när du ska ut och äta. Hör av dig till oss för tips.
Här är några förslag vad du kan prova:
Zacusca - grönsaksblanding som passar lika gott på ett färskt bröd, som vid sidan av kött.
Salata de vinete - grillad aubergineblandning. Perfekt på bröd, som aperitif.
Rödbetssallad med hrean - pepparot
Tomater under sommarsäsogen
Vit ost, cas, urda- smakar, för en svensk, ganska likt fetaost
Olika typer av korvar som ätes som aperitif
Rökt kött, som ätes som aperitif
Sarmale - rumänska kåldolmar fulla av smak. Tänk bort 80-tal. Detta är suveränt gott ! Ätes med mamaliga- som är rumänernas motsvarighet till polenta. Man tar gärna en liten rödlök till, smantana - gräddfil , och en liten ardei iute - chili - om man gillar lite stark mat.
Ciorba de pui - kycklingsoppa
Ciorba de perisoare - köttbullssoppa
Färsk fisk vid deltat.
Salata de boeuf till vintern.
Ja, det var bara början !
Om du besöker ett rumänskt konditori så kan du plocka med dig en - eller två eller tre - underbart goda efterrätter !
På landsbygden använder folk ännu lerkärl och gjutjärnsgrytor för matlagning. Maträtter som är lagade på detta sätt har en alldeles unik smak. Lägg till att grönsakerna kommer direkt från trädgården. Det vore synd att komma till Rumänien och gå på restaurang och äta hamburgare eller kinamat. Passa på att upptäcka matskatten i Rumänien !
Årstiderna påverkar utbudet av mat. Om sommaren och hösten har marknaderna ett överflöd av underbara grönsaker och frukter som kommer från lokala gårdar. Rädisa, vårlök , potatis, brännässla, spenat , sallas, tomat och gurka kan man köpa i april och maj. Från slutet av maj til slutet av september finns ett stort utval av frukt, bär och nötter : körsbär , aprikoser, jordgubbar , hallon, plommon , päron, meloner av olika slag , persika, björnbär, blåbär, äpplen, vindruvor, och valnötter.
Vi kan, som du förstår, tala i timmar, om rumänsk mat.
Om du vill kan du ha en guide som tar dig till de bästa ställena, när du är i Rumänien, eller så kan du få tips av oss.
Lova oss att äta rumänskt i Rumänien ! Vi önskar dig en smakrik upplevelse !
Pofta buna, bon apetit !