Upptäck Rumänien > Korta fakta

KORTA FAKTA

Här kan du hitta nyttig information inför din resa till Rumänien.  


image

Huvudstad i Rumänien :
Bukarest 

Officiellt språk: Rumänska

Valuta: 1 Leu (2 Lei)

Befolkning: 19,942,000 invånare (2014)

Statsform: republik

President : Mr. Klaus Werner Iohannis

Statsminister : Mr. Dacian Ciolos 

Plats: Rumänien  ligger i sydöstra  Europa, vid Donaus nedre del, norr om Balkan-halvön och  på Svartehavets nordvästra kust och  sträcker  sig över 238.391 km och har en invånartäthet  på 84,4 invånare / kvadratmeter. Rumänien gränsar til Ungern i nordväst, Serbien i sydväst, Bulgarien i syd och Svartahavet i sydväst. Ukraina i nordost och Republiken Moldavien i öst.

Tid: GMT + 2 t, det vill säga, om klockan är 13 i Sverige, så är den 14 i Rumänien. Rumänien följer samma sommar- och vintertid som Sverige och byter tid på samma dag. 

KLIMAT

Klimatet är tempererat kontinentalt , vilket betyder  varma somrar och kalla vintrar. Medeltemperaturen är  + 8 i norr och +12 i syd. Temperaturerna kan variera från  + 35 på sommaren till  -25 på vinteren. Fjällområdena har ett distinkt klimat och vädret kan förändra sig fort. Från en solklar sommarmorgon  till en eftermiddag med regn  på hösten , eller snö, på vintern. 

BEFOLKNING

Rumänien har en befolkning på 19,942,000 invånare (Mars, 2014) Majoriteten är rumäner 84 %, ungrare 6,1 %, Romer 3,1 % och  resterande procentenhet representeras av andra etniska minoritetsgrupper. 

RELIGIONER

De fleste rumäner hör till den rumänsk-ortodoxa kyrkan , 81,1 %.  Resten är främst katoliker, protestanter och grekisk-ortodoxa.  

RESEDOKUMENT

Resande från USA och Canada, liksom resande från Australien, Nya Zeeland och de flesta andra europeiska länderna, behöver inte visum för att besöka Rumänien, i en period av 90 dagar. Giltigt pass skall dock alla utländska resenärer ha. För  resande från länder  varifrån man behöver visum, ber vi er ta kontakt med er ambassad i hemlandet. 

TRAFIKREGLER

I Rumänien är det högertrafik, precis som i Sverige.  Generellt sett är  hastighetsgränserna  90 km/h och 50 km/h i tätorter och upp till  130 km/th på motorvägar. Det är  förbjudet att köra alkoholpåverkad. Nedre åldersgräns för att köra bil, är precis som i Sverige, 18 år. Bilbälte är obligatoriskt, även om du kan se folk som inte använder bilbälte. 

TELEFONSYSTEMET

Landskoden för  Rumänien är 0040. For samtal från utlandet , till Rumänien så ringer du alltså 0040 och därfter telefonnummer, eller +40 plus telefonnummer.  Mobilnätverket är väl utbyggt och täcker  95 % av landet. Huvudoperatörer är Vodafone, Orange og Telekom.

BANKSYSTEMET

Banker är  tillgängliga  i alla städer  i Rumänien. Som betalingsmedel  kan följande vanligtvis användas  : Visa, Maestro och Mastercard. Det fungerar på de  flesta hotell, supermarkets och bensinstationer. Kom ihåg att ha cash med dig. På marknader och i taxi betalar man kontant. Rumänerna gillar att betala cash. 


POSTTJÄNSTER

Man finner lokala postkontor i alla städer och i många  landsbyar, varifrån man kan både sända och ta emot post.

Nödnumret er: 112

BOKNINGSMÖJLIGHETER