Reseinfo > Ta sig runt i Rumänien

TA SIG RUNT I RUMäNIEN

 DIN PERSONLIGA GUIDE : WHEN IN ROMANIA

Som en helt speciell tjänst kan  vi på VISITROMANIA.se  erbjuda dig och ditt ressällskap en personlig guide under ditt besök i Rumänien. Det har många fördelar att ha en egen guide, någon som kan staden eller området du befinner dig i. Man lär sig mer, får lokala tips, och hela resan blir mer personlig och enligt dina egna önskningar !  Vi tror inte på one-fits-all.  Vi kan varmt rekommendera en egen guide ! 

Du kan beställa  guiden för en hel eller halv dag, och han/hon  hjälper dig att få en oförglömlig semester i Rumänien !  Guiderna pratar bra engelska. 


manastire


Var ?


Bukarest , Constanta, Sibiu, Cluj-Napoca och Brasov området.


Exempel:

. Transport till och från flygplatser. Vanlig turistinfo. Valutainfo.
. Hjälp på tågstationer, biljetköp, buss och tåg.
. Lokaltransport. Biluthyrning. Cykelhyra. 
. Shopping. Var ska man gå ?  Vilka marknader är öppna idag ?  
. Rekommendationer  av uteställen  och restauranger.
. Sights, museer, monument, lokala turer.
. Badland. Strandturer. Vattenskidåkning. Dykning. Paintball. Tennisbanehyra.
. Konsertbiljetter. Var går man på bio?  Bowling? Biljard ? 
. Pubrundor. Aktivitetsutflykter. Nöjesparker. 
. Tatueringsmöjligheter. Frisör. Pedikyr. Manikyr. Tandläkare.
. Läkarbesök. Spabesök.


Hur ?

På email beställer du guidens tjänster,  med dina  önskemål,  senast en vecka i förväg. 
Du måste uppge datum, mötesplats, tidspunkt och i stora drag vad guiden ska hjälpa just dig med. Vi måste också veta hur många personer ni är och åldersgrupp. Guiden hjälper högst 4 personer samtidigt. 

Bekräftelse

VISITROMANIA.se kommer tilbaka till dig  med en bekräftelse på priset  och  vilken guide du får. Du
kommer också att få guidens telefonnummer. Det finns oftast wifi på hotell och restauranger, så ni kan lätt kommunicera på whatsapp, Skype, och Messanger. Vi rekommenderar det. Under högsäsong kan det vara bra att vara tidigt ute med önskemål om egen guide, då det blir mer och mer populärt att ha en egen guide. 

Betalning


Du betalar i förväg  till VISITROMANIA.se. Detaljer ingår  i bekräftelsen.

Vanliga garantiregler gäller för resetjänster.  

Vi önskar feedback på hur guidningen varit då vi endast vill jobba med de bästa guiderna som förstår våra gästers önskemål.  


Guiderna  förmedlar på inget sätt några som helst   erotiska tjänster.

 

Utgifter som du måste ta själv, som inte kan förhandsbetalas: 

- Aktiviteter som du måste  betala på stället, om guiden deltar.

. Biljett  för  guiden på lokalbuss, metro, etc. 
. Ingångsbiljett för guiden till badland, bio, museer etc. 
. Mat och dricka om detta intas under guidningen.  


”On the spot”

Är du redan i Rumänien kan du ibland ha tur att få tag på en guide på 24 timmars varsel. I så fall gäller andra regler och priser. Du måste då ringa eller SMSa VISITROMANIA.no i OSLO med konkreta och exakta  detaljer vad gäller dina önskemål.    

Våra representanter :

Cristian | visitromania.no ,   Yvette |  visitromania.se ,  Eleonore | visitromania.dk

 

Att resa med TÅG 

Rumänien har ett gott utbyggt järnvägsnät  (rundt 11.000 miles) som tar dig till nästan varje stad i landet och till många små landsbyar. Det råder varierad standard på de olika sträckningarna.  Vi har rest från Bukarest till Constanta, från Bukarest till Cluj och från Bukarest till Fagaras, med barn och det har gått bra ! Det är kul att se Rumänien från tåg.  

Vanligtvis går tågen utan stora förseningar, med givetvis sker reparationer som senaregör resande. Väder och vind kan också påverka : Extremt vinterväder och sommarhetta, exempelvis. Mellan storstäderna är tågtransporterna goda och snabba med  IC eller ICN ( INTERCITY NIGHT ),  INTERREGIO och REGIO.
IC och ICN har som regel restaurangvagn. 
Regiotåg  stannar på varje station och tar mest tid.  

För information  om  tågtider och priser se : www.cfrcalatori.ro


För tågentusiaster  så finns det nio ångtåg som dateras till 1920 och 30-talet. Några har restaurerats för att vi ska få en luxuös reseupplevelse. 


Att resa med BIL  

Att resa med bil eller buss är de enklaste sätten att resa på, och 60% av de utländska resenärerna använder dessa transportmedel inom landet.  

Det råder högertrafik i Rumänien och europeiska körkort, som vi har i Sverige, är erkända av polisen. 

De flesta stora turistattraktioner är lätt- tillgängliga med offentlig transport, men att resa med bil är ett trevligt  sätt att komma Rumänien nära. Du upptäcker små, underbara landsbyar, träffar folk och kommer dig fram när du vill.   På landsbygden så får du vara beredd på att dela väg med häst och vagn !
 

Om du har en bra bil och gillar att köra fort, så måste du vara uppmärksam på att den rumänska polisen har högteknolgisk radar för att fånga fartsyndare.  Fartgräns ligger oftast på 100 km/h utanför stan och 50 km/h - 70 km/h i tätort.  Den rumänska polisen har nolltolerans till fyllekörning.  

Om du är med i en bilolycka och någon blivit skadad så måste du stanna och vänta på polisen.  Kör du iväg blir du sedd som en hit-and-run. 

Olyckor där ingen är skadad kan lösas utan polis. 

112 är numret för nödtelefon  i Rumänoen. 


Taxi 

Taxi finns tillgängligt i alla städer. I Bukarest är taxibilarna oftast gula. Taxisektorn har genomgått en stor förändring till det positiva. Se innan du sätter dig i bilen vilken taxa det är. I Bukarest ska det finnas en taxa på 1,39 lei per kilometer exemeplvis ( Oktober 2016 ). Avtala pris om du reser från flygplatsen och in till stan. Är du osäker, fråga oss !

Var också noga med priser  om ni ber personal från hotell beställa taxi till dig. Oftast kostar det mer. 

Auktoriserade taxi har skylten TAXI och har taxamätare inne i bilen.Offentlig transport : språvagn, T-bana, buss. 

Det offentliga transportsystemet präglas av många avgångar. Priserna är väldigt låga.

Vad du måste veta är att du köper biljetter till buss och spårvagn  från speciella kiosker som är markerade bilete eller Casa de bilete . Detta måste du göra INNAN du hoppar på buss och spårvagn. När du hoppat på så måste du direkt  validera biljetten när du går ombord.  Biljetterna kostar fra € 0,20 til € 0,35 beroende var du ska.

Ska du åka T-bana i Bukarest köper du biljett från en automat nere i tunnelbanan, eller från en kassa i tunnelbanan.  Det är enklast att köpa från en automat. 

Folk är väldigt vänliga om de ser att du inte riktigt förstår hur du ska göra och berättar gärna.

Att  resa  med FLYG

Flygtrafiken som transportmedel för inrikestransport blir mer och mer populärt,  för konkurensen har höjts och priserna har gått ner. 

Rumänien  har 17 civila flygplatser, och  12 har planlagda internationella flygningar.   De viktigste internationella  flygplatserna i Transylvanien är: Cluj-Napoca, Sibiu, Targu Mures.

Tre flygbolag erbjuder, just nu, inrikes flygresor  : Tarom, med knutpunkt Bukarest , Carpatair, med knutpunkt  Timisoara och Blue Air med knutpunkt Bukarest.
 

BOKNINGSMÖJLIGHETER