Upptäck Rumänien > Geografi och historia

GEOGRAFI OCH HISTORIA

GEOGRAFI

Rumänien ligger halvvägs mellan Ekvatorn och Nordpolen och har ett tempererat kontinentalt klimat. Rumänien är det tolfte största landet i Europa. 

Landskapet i Rumänien består av fjäll, dalar, slätter, bergskedjor, kustremsa, delta. Karpaterna  går genom landet, Donaudeltat och  kustlandskapet finns längs Svartahavskusten. Var landsdel har sin karakteristiska prägel. Rumänien ägnar sig gott åt alla olika typer av utomhus - och fritidsaktiviteter, vare sig det är sommar eller vinter.  

mountains   delta   beach


Mitt i landet finner vi den tranylvanska platån, omgiven av den imponerade karpatiska fjällkedjan och frodiga dalar, där självhushållarna odlar mat i sina trädgårdar. Denna flotta och varierade  naturen bjuder på många möjligheter till cykling, camping, grottutforskning, fjällklättring, skidåkning, fiske, rafting, promenad, hiking, fågelskådning och närhet till det spännande djurlivet.  

DE KARPATISKA FJÄLLOMRÅDERNA 

I Karpaterna finner du flera nationalparker  som  Apuseni Naturepark, Bicazului Gorges (Hășmaș National Park), Călimani, Ceahlău, Piatra Craiului och  Retezat Nationalpark. I dessa nationalparker upplever du en vacker omgivning med unik vegetation, spännade djurliv, underjordiska grottor, vulkaniska insjöar och ett omfattande nätverk av älvar som ger rikedom och skönhet till de äventyrliga Karpaterna. 

nature   cave   mud

De varierade, natursköna områderna i Karpaterna bjuder, som sagt,  på ett antal alternativ för aktiviteter. Det kan vara  fjällklättring i Pietrele Doamnei, besök i isgrottor i Scarisoara, utforska mudvulkaner i Berca, ta en vandring runt glaciärsjön Capra, paddla  på floder som Crișul Repede och Bistrița, eller en längre fjällvandring i Retezat.  Du kan se varg , och göra  hiking i Fagarasfjällen, en av de längsta sammenhängande högfjällstraserna  i Europa.  I Fagaras stad har vi också tips på en av Rumäniens bästa restauranger, i vår mening, vad gäller autentisk, naturlig mat : Casa Terra, var du kan äta middag efter en dag ute på fjället. 

Karpaterna spelar en avgörande roll vad gäller bevarandet av lokala traditioner , traditionellt hantverk , historiska minnesmärken och regional arkitekur.  

DONAU DELTAT

Deltat är ett enormt  våtmarksområde med älvar och bäckar, insjöar och sumpmarker. Donau är Europas viktigste älv och ca 1075 km av Donau går genom  Rumänien.

Donaudeltat  är exotiskt is itt slag  och enastående på den europeiska kontinenten. Deltat är förklarat som biosfärereservat av UNESCO. Här finner du oändligt många exemplar av växter  och djur, bland annat över 300 olika fågelarter. Deltat huserar också fågelkolonier från Kina och Afrika.  


pasare   pasare   pasare 

Donaudeltat har  ett omfattande  fiskbestånd. Det är hem för cirka 160 fiskarter som gädda, abborre, karp och kattfisk. Deltat är också rikt på djur som vildkatter, räv, varg, dock är djuren blyga.  Då och då  kan man se  björn och hjort.   Ställen som är värda ett besök är Chilia, Sulina och Sfantu Gheorghe. Vi samarbetar med Bianca i Visina och vi kan erbjuda oförglömliga upplevelser i Dobrogea, som området kring deltat heter. 

SVARTHAVET

Kusten vid Svartahavet, som tilhör Rumänien, är 244 km lång. Den viktigste hamnen är  Constanta, därefter  Mangalia. Förbindelsen från Svarta havet till Medelhavet, går genom Bosporen och Dardanellenesundet.

På sommaren,  från juni till augusti är temperaturen runt  +25-26 grader och mer. Rumänien  har relativt liten nederbörd , runt 400 mm/år. Solen skiner 10-12 timmar per dag på sommaren. Alla dessa fördelaktiga förhållanden gör Svartahavskusten till ett otroligt populärt turistmål om sommaren.

Den  mest moderna och största semesterorten är Mamaia. Mamaia ligger norr om Constanta och är som en förlängning av själva staden. Andra populära resemål med namn från den rumänska och grekiska mytologien är Eforie Nord, Neptun, Venus, Saturn, Jupiter och Olim, samt  Eforie Sud, 2 Mai och Cap Aurora.

Costinești är ett resemål for studenter, medans Vama Veche er ett resemål  för hipsters !


plaja   plaja   plaja

Svartahavsregionen är känt för sina hälsokurer.  Eforie Nord och Mangalia är semesterställen som har specialiserat sig på mudbath - gyttjebad. Gyttjan hämtas från salta insjöar i området.

Vattensporter som dykning, paragliding, kitesurfing, jet ski, vindsurfing, vattenskidåkning och flera andra vattenaktiviteter är väldigt populära.  
  


HISTORIA


Historiska platser att besöka:

 

  • Europas bäst bevarade  medeltidsstäder : Brașov, Sibiu, Sighișoara
  • Bran Castle Slottet som är mer känt som slottet till Dracula. 
  • Rașnov Fortress
  • Saksiska fästningskyrkor: Biertan, Câlnic, Harman, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor och Viscri (alla är UNESCO sites)
  • Bruckenthal Palace i Sibiu
  • Marginimea Sibiului : Ett område nordväst om Sibiu med mer än 18 traditionella  landsbyar
  • Sibiel med glasmålade ikoner
  • Corvinilor Slott
  • Sarmisegetuza fästningen (UNESCO)

 

 

Under det första århundradet efter Kristus genomgick det geto-daciska samhället, i den regionen som idag är Rumänien, en omfattande moderniseringsprocess. Resultatet var en centraliserad stat som i verkligheten var en militärisk monarki.
Den förste daciska kungen, Burebista, hade vänt de geto-daciska grupperna, genom diplomati och kamper, och skapat en mäktig  stat  med huvudstad i Sarmizegetusa Regia  i Orăştieifjällen. Man finner ännu ruiner från dacerna , speciellt   i Costeşti Cetăţuie, Costeşti Blidaru, Luncani Piatra Rosie, Banita och Căpâlna.
 

history   history   history

På grund av hot från det romerska imperiet blev den daciska kungen Decebal tvungen att kriga mot romarna. Efter dessa krig blev Dacia erövrat och omgjort till en romersk provins. I den här perioden  ersatte man modersmålet med det latinska språket. På slutet av åttonde århundradet e. Kr. dök det rumänska språket upp tydligt,  som ett neo-latinskt språk. Vi kan också säga att landets namn kommer från det romerska imperiet, och att dagens rumäner är folk av dacer-romarna. 


Under medeltiden så bestod dagens Rumänien av tre stater :   Tara romaneasca (Valakia), Moldovien och Transylvanien. De tre provinserna blev  förenade  under en kort period,  av Mihai den Modige  år 1600,  med huvudstad Alba Iulia.

Den moderna staten Rumänien upprättades efter föreningen av  Moldovien och Tara Romaneasca  1859 , då länderna valde   samma härskare for båda nationerna, Alexandru Ioan Cuza. År 1862 blev den nya staten döpt till Rumänien, med Bukarest  som huvudstad.
    
 

road   road   road


Från 1947 och fram ill 1989  var Rumänien ett kommunistiskt land.  Rumänien genomgick en svår period under kommunistregimen, som först  leddes av Gheorghe Gheorghiu-Dej och därefter  av Nicolae Ceauşescu. Det gigantiska parlamentet i Bukarest ,  som är en av världens största offentliga bygnader  är på månge sätt  ett minnesmärke över nutidshistoria och diktatorn Ceausescu's megalomani.

Efter den så kallade revolutionen, eller coup d'etat,  1989, den blodigste i Europa under "glasnost"-tiden , så blev Rumänien en demokratisk republik med en ny grundlag, ett par år senere. För offrena från kommunistiden så  upprättades det  ett speciellt museum som är defiitivt värt att besöka, i Sighet.   ”Till minne för offrerna för kommunismen och deras motståndskamp". I Fagarasbergen fanns  en motståndsrörelse och ett barnbarn till en av motståndarna berättar gärna historierna om kamp och de starka vänskapsbanden från denna tiden. Hör av dig om du är speciellt intresserad i detta. 

museum   museum   museum

Romania slöt sig till  NATO 2004 och EU 1 januari 2007. Målet är  de näste åren att  komma  med i Schengen och EURO-zonen.
  
   

BOKNINGSMÖJLIGHETER