Att göra > Nattliv

NATTLIV

 

Nattliv

 

Rumänien - och speciellt Bukarest - har blivit en metropol i Europa och känt för sitt omfattande, pulserande och ibland extrema nattliv. Klubbarna är många och håller på fram till småtimmarna. Ölpubarna är på vart gathörn och är också populära. 

 

GAMLA STAN i Bukarest har blivit Balkans mest hippa ställe de sista två åren - med sina barer, restauranger och häftiga atmosfär.

Bilden av Rumänien som post- stalinistiskt och tråkigt stämmer verkligen inte !  Du kan gå på pub, restaurang, bio, discotek, nattklubb, opera, teater och så vidare. 

 

Rumäniens största  WHAT'S ON - website är: www.port.ro. Här finner du allt på TV och BIO, vad som sker vad gäller KONSERTER, SHOW och TEATER. Även om tjänsterna är på rumänska så är det inte så svårt att förstå och ta reda på information. 

 

Är du intresserad av  rock og pop så kan www.music.ro  vara bra.

 

Klubblivet i huvudstaden är  uppdaterat på www.nights.ro.

 

Det intressanta  med Rumänien är att  stora konserter och arrangemang inte vanligtvis annonseras i tidningar , men med affischer runtom i stan och på sociala medier.   Det är inte vanligt att köpa biljett i förväg, men det har börjat ändra på sig. För internationella konserter så köper man tidigt innan eventet. 

 

Rumäniens storstäder bjuder på rikt uteliv och med priser av en bråkdel av vad vi är vana vid i Sverige.

 

Det som gör rumänska storstäder extra trevliga är alla ställen var du kan höra levande musik. Rumänien har en levande folkmusiktradition, som de flesta är riktigt stolta över. Även här ser vi en revival även bland unga , att lyssna på folkmusik, som ett led i att återkoppla sina historiska rötter.  For 5-6 kronor  köps en halvliter öl på lokala pubar - detta är väl något enastående på den europeiska  kontinenten.

 

De städer var det händer mest, året runt,  vad gäller nattliv, är kanske Bukarest, Brasov, Cluj, Timisoara, Iasi och Constanta - i den följden. Ofta är  det studentmiljöerna som lägger listan på hur stort nattlivsutbud det finns, med undantag för  Bukarest, Brasov och Constanta.

 

Bukarest är huvudstaden , Brasov är en turiststad hela året runt och Constanta förvandlats till en feststad under sommarmånaderna.  Under vintern är Constanta en blåsig hamnstad och kontrasten är stor till sommaren. Då kan ingen region matcha festandet i Constantaområdet.

 

För upplevelser av mer estetisk karaktär så är städer som  Sighisoara, Sibiu och  Sinaia ren njutning. Omgivningarna och atmosfären är nog. 

 

Mamaia är Svartahavets häftigaste ställe med hög bling-blingfaktor. Ingen annan ort kan mäta sig på så sätt. Volymen är hög på vissa ställen, och lejon och lejoninnor går ut vid midnatt och går inte hem förrän solen går upp vid horisonten.  Allt är som det brukar, vid , vad rumänerna själva kallar för "litoral" - kusten.

 

Det är heller inte tråkigt i  Costinesti eller Vama Veche i juli og augusti. Här  dominerar utediscoteken och utekonserterna. Eforie Nord och Neptun drar också till sig stora grupper av festfolk. 

 

Om vintern är  POIANA BRASOV Rumäniens kanske mest kända skidort

 

BOKNINGSMÖJLIGHETER