Reseinfo > Resa till och i Rumänien

RESA TILL OCH I RUMäNIEN

 Att resa till och i Rumänien 

FLYG 

Från Stockholm och Malmö kan du resa till Rumänien. Flera flygbolag flyger dit. Exempelvis : WizzAir, SAS, Blue Air, och Tarom. Bor du i södra Sverige kan du också resa via Köpenhamn. 

Många flyger till Bukarest och några flyger till andra orter som Cluj. Vi väntar spänt på att något flygbolag ska flyga direkt till Constanta under sommarmånaderna. 

 

Rumäniens huvudflygplats är Henri Coanda Otopeni International Airport i Bukarest och  flygplatskoden är OTP.  Rumäniens nationella flygbolag  heter Tarom, och  detta  bolag , tillsammans med andra bolag i Europa,  flyger till  Bukarest, Cluj, Iasi, Sibiu och  Timisoara.

 

TÅG

En resa  till Rumänien  med tåg från Budapest till Timisoara tar kring 7 timmar. Från London tar det 46 timmar. Bukarest  har direkttåg  till Istanbul, Aten, Sofia, Belgrad, Budapest, Wien, Chisinau, Kiev och Krakow. Med direktåg menas vagnar som går direkt, så att man  slipper att byta även om det bytes lokomotiv.  

 

De flesta biljetter tillåter stopp på vägen så att man kan se lite av Europa på vägen ner  till Rumänien. Det kan vara ett avslappnat sätt att ta sig ner .  

Tågstandarden i Rumänien har blivit bättre och business class är infört på de längsta sträckorna inom Rumänien, med gratis wifi, video i stolen framför och med  restauranger. Rumänien får hela tiden privata aktörer vad gäller tågtrafik och tågsystemet moderniseras hela tiden och blir bättre.

 

BUSS

Buss är det vanligaste transportmedlet bland rumänerna själva. Både lokalt och regionalt. Bussarna mellan storstäderna går ofta, har vanligtvis god standard med video, gratis wifi , kaffepaus och lunch /middag på vägkrog. Buss är ett billigare alternativ än tåg. 

 

EGEN BIL ELLER HYRBIL 

 

Gränspolisen behöver följande dokument  av dig : bilens registreringsnummer, försäkringsbevis och  giltigt körkort. Hyrbil från utlandet kan inte tas in helt enkelt, så kolla med biluthyrningsfirman om detta är möjligt för resa till Rumänien. 


Bi
lister som kommer in i Rumänien måste betala tullar och generell vägavgift som kallas för ROVINIETA. Denna köpes på tullstationer, postkontor och lättast på bensinstationer. Avgiften är mellan 20 - 70 SEK beroende på om du ska vara i landet  ( mellan 7 - 30 dagar). Avgiften betalas av alla, turister som invånare i Rumänien. 

 

BÅT 

Flera  cruiseskeppsföretag,  baserade  i Tyskland och Österrike, erbjuder cruise på Donau ned till det rumänska  Donaudeltat och Svarthavskusten.

Färja  mellan Constanta och  Istanbul är planlagt att köra igån igen, efter några år utan en sådan förbindelse.

BOKNINGSMÖJLIGHETER