Upptäck Rumänien > Djurliv

DJURLIV

Rumäniens  varierade natur kan erbjuda mångsidiga upplevelser. Turister kan vandra över fredliga ängar med vackra,  vilda  blommor, gå på hiking vid insjöar , klättra i spännande fjällformationer, fotografera fossiler, se eller spåra örn, studera  vegetation som är hotad och vandra genom traditionella landsbyar. I Rumänien kan du få guidad tur för att spåra de största rovdjursarterna i Europa, arter såsom varg och björn.  


SPÅRNING AV VILDA DJUR

I   Karpaterna, finner man tre stora rovdjursarter: brunbjörn, varg  och lodjur. I ett mindre antal finner man också mindre rovdjur såsom mård, vessla, räv och vildkatt.

urs   lup   linx

Karpaterna  sträcker sig över sju olika länder, men mestadelen, 60 %,  är i Rumänien. Fjällen har ett varierat landskap: höga fjäll, djupa dalar, stäppområden, ängar, barrskog, lövskog och blandad skog. I tillägg till rovdjuren så finns där också murmeldjur, hjort, rådjur, flockar med får och nötkreatur, som vandrar i fjällen med sina herdar.


I Rumänien kan man delta på   turer för spårning av vilddjur. Turen måste bokas god tid i förväg. 


FÅGELSKÅDNING

Områderna för fågelskådning  i Rumänien är många. Den mest fascinerande regionen är givetvis Donaudeltat, som täcker  580,000 hektar med insjöar, öar, sandbanker och skogar. Donaudeltat är ett skyddat naturreservat med hundratals öar och kanaler.  Här kan man se pelikaner, häger, stork ,änder, gås och andra unika fågelarter. Reser man med roddbåt kan man se havsörn, fältsångare och  skvätta. pasari   pasari   bird

I tillägg till Donaudeltat är  det ett  aktivt fågelliv i fjällen i Rumänien - även om dessa områden är mindre besökta av fågelskådare.  Ett besök till Piatra Craiului, Retezatfjällen eller Bicaz Gorges kommer därför att  ge dig många fina överraskningar !

Det som vi tycker är helt underbart är,  att i Rumänien kan man ännu vandra i områden som är förhållandevis vilda och nästan orörda av vår människohand.  

Själva drömmer vi om att ta några dagar tillsammans med en rumänsk fåraherde, nästa sommar. Kanske  får vi minsann skräddarsy något åt oss själva också, nu när vi talar resor !


BOTANIK

I Rumänien  odlar ännu många småbönder jorden för hand, med enkla redskap. I tillägg  används minimalt med konstgödsel till jordbruket. På landsbygden ser du  ängar med exeptionella blommor. Det enkla , jordnära jordbruket har gjort att Rumänien befinner sig i en unik situation i denna kontext. Vi hoppas att det får fortsätta så ! Det är mycket speciellt. Vi talar om hållbarhetstänk i Skandinavien och att vi måste lära oss på nytt. I Rumänien kan man det. Vi måste nu lära oss av dem. 

Botanikguiderna  har god kunskap till de bästa  områderna, vad gäller ovanliga vildblommor och växter. Du måste förhandsbeställa en botanikguide. Vi rekommenderar det varmt !  En helt ny värld öppnas !  Låt oss lyssna på hur jordens hjärta slår ! 

flower   flower   flower

 

BOKNINGSMÖJLIGHETER